Activiteiten voor ouders

Verteltassen maken met ouders 

Verteltassen zijn tassen met een prentenboekje en spelletjes en knuffels rond het thema van het boek. OP de voorkant van de tas staat de hoofdfiguur van het boekje geborduurd; zoals Dikkie Dik of Nijntje. De ouders werkten met veel plezier en de verteltassen worden gebruikt in de klas.

Wat doe je met je kind tijdens de zomervakantie?

Op dinsdag 18 juni kwam Ellen Lisa om te praten over de grote zomervakantie. Ze gaf tips en ouders gaven elkaar advies. Het was een drukbezochte ochtend.

 

Kinder EHBO voor ouders

Op dinsdag 2 juli kwam Nelie Vellekoop een cursus kinder EHBO geven voor onze ouders. We leerden over wat te doen bij verstikking, brandwonden, duizeligheid en verbinden van wonden.

Het was een leerzame en interessante ochtend

 

 

 

Samen eens zijn

Op dinsdag 29 januari kwamen Ellen-Lisa en haar collega Noor tijdens de koffieochtend praten over opvoeding. Vanuit de ouders kwam het 'probleem' dat kinderen soms 's nachts bij papa en mama in bed kruipen. Voor een oplossing is het belangrijk samen met je man op 1 lijn te zitten. Daarna gingen ouders met kaartjes met karaktereigenschappen aan de slag.

Ouders waren erg tevreden over deze ochtend!

 

 

Ben jij positief ingesteld?

 

In december was er weer een informatieochtend opvoeden onder leiding van Ellen Lisa. Zij kwam samen met een collega. Met behulp van kaartjes met emoties vertelden ouders over situaties thuis met de kinderen. Het was een interessante ochtend.

 

 

 

Informatie ochtend ouders peuters

Donderdag 22 november was er een informatieochtend voor de ouders van de peuters. Ouders kregen uitleg over de basisschool en over de dagelijkse zaken in de klas/onderbouw. Het was een drukbezochte ochtend en ouders kwamen met veel vragen. De informatie ochtend is twee keer per jaar.

 

Culturele verschillen in opvoeding

 

Op dinsdag 25 september werd er tijdens de koffie ochtend gesproken over culturele verschillen in de opvoeding. Iedereen krijgt normen en waarden mee vanuit een eigen cultuur en je ouders. Het is interessant om je daarvan bewust te zijn. Ouders gingen met elkaar in gesprek en reageerden op situaties van het 'party opvoedspel'.

 

 

Hoera ik word 2,5

 

Op dinsdagmiddag 11 september was de Hoera ik word 2,5 training. Ouders van de peuters leerden over hoe ze hun kinderen goed kunnen voorbereiden op de tijd op de peuterschool. En ze kregen veel praktische informatie over wat hun peuter op de peuterschool leert. Een leuke, leerzame middag!

 

 

Opvoeden in de vakantie

 

Ellen-Lisa van het CJG was er vlak voor de zomervakantie om tijdens de koffieochtend te praten over 'wat doe je met je kind in de vakantie'. Ouders gaven elkaar handige tips. We kregen ook een heel leuk boekje met allerlei leuke buitenspeelactiviteiten. Bedankt Ellen-Lisa en tot in het nieuwe schooljaar!!

 

 

Suikerfeest

 

Wat was het gezellig en druk tijdens deze speciale koffieochtend(19 juni) met onze ouders! We genoten van alle zelfgemaakte koekjes en andere lekkernijen. En we hebben het over het suikerfeest en de naderende zomervakantie gehad. 

 

Informatieochtend ouders peuters

 

Op donderdag 7 juni kwamen de ouders van de peuters bij elkaar voor de informatieochtend. Karin (directeur) en Alinda (intern begeleider) vertelden over de school en wat de kinderen leren als ze in groep 1 starten. Martine (oudercoordinator) vertelde over de ouderbetrokkenheid op school en de taallessen. Er was tijd voor vragen en ouders kwamen met elkaar in gesprek. Het is de bedoeling om deze ochtend twee keer per jaar te organiseren.

 

 

 

Les in gedichten

Op dinsdag 22 mei kwam Desiree van Vliet van de bibliotheek om les te geven in gedichten schrijven en lezen. Er werden veel leuke en speelse gedichten besproken. Na het voorlezen uit het verhaal 'de gulle boom' gingen de ouders zelf aan de slag.

 

Koffieochtend ouders kleuters

Op maandag 23 april was de eerste koffieochtend voor de ouders van onze nieuwe kleuters. Doel is om met elkaar kennis te maken en vragen te beantwoorden over school. Karin (directeur) en Alinda(intern begeleider onderbouw) vertelden over school en de dagelijkse gang van zaken in de kleuterklas. Ouders wisselden ervaringen uit over hun kind en het wennen aan de overgang van peuterschool naar school. De volgende koffieochtend is in september.

 

Competentie

Op dinsdag 20 maart was de laatste bijeenkomst van Samen kijken, Samen leren. Ouders waren met elkaar in gesprek over hun kind als ontdekkingsreiziger. Je kind zelfvertrouwen geven, hierbij zijn ouders een belangrijke factor. Complimenten geven is ook heel belangrijk! We bedanken Fleur van Arkel van het HCO voor haar komst naar onze school!

 

 

Centrum voor Jeugd en gezin

Op dinsdag 6 maart kwam Ellen-Lisa om met de ouders te praten over opvoeding. Ouders kregen kaartjes met vragen als: 'wat wil je voor je kind?' en 'wat wil ik als ouder betekenen voor mijn kind?' Ouders van onze school hebben verschillende culturele achtergronden en dat zorgt voor interessante gesprekken over opvoeding.

 

Autonomie

Op dinsdag 13 februari was de tweede bijeenkomst van de cursus Samen kijken, samen leren voor onze ouders. Fleur van Arkel vertelde met behulp van veel filmpjes over dat kinderen in hun ontwikkeling graag dingen zelf willen doen en willen ervaren. Ouders gingen met elkaar in gesprek over hoe zij dit doen met hun kind.

 

Samen kijken, samen leren. 

Op dinsdag 30 januari 2018 was de eerste bijeenkomst van de cursus Samen kijken, samen leren voor onze ouders, gegeven door Fleur van Arkel van het HCO (Haag centrum onderwijsbegeleiding) De cursus gaat over de communicatie met je kind. Deze bijeenkomst was vooral gericht op de relatie met je kind. Met behulp van filmpjes werd duidelijk dat de communicatie al begint als je kind een baby is. Onderling was er veel uitwisseling van ervaringen, bijvoorbeeld "wat heb je van je ouders meegekregen en geef jij je kind weer mee". Een geslaagde ochtend!
De volgende bijeenkomst is dinsdag 13 februari.

 

 

 

 

Culturele verschillen in opvoeding

Ellen Lisa van het Centrum voor Jeugd en Gezin was er op dinsdagochtend 7 november om te praten over culturele verschillen in de opvoeding. Met behulp van kaartjes met uitspraken over belangriijke waarden in de opvoeding kwamen ouders met elkaar in gesprek over de verschillen en overeenkomsten in de opvoeding.  Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde; namelijk dat onze kinderen gelukkig worden. Op  12 december komt Ellen -Lisa weer om te praten over de puberteit. Alle ouders zijn welkom!

 

 

Consequent zijn

Op dinsdag 10 oktober kwam Ellen-Lisa van Woerden van het Centrum voor Jeugd en Gezin om te praten met ouders over consequent zijn. Ouders kwamen met elkaar in gesprek over duidelijk zijn en regels hebben. Soms is het ook goed om kinderen gevolgen van hun gedrag te laten ervaren. We spraken ook over verschillen in culturen en dat het vroeger met onze ouders anders was dan nu. Kinderen zijn mondiger. Al met al een interessante koffie-ochtend, met dank aan Ellen-Lisa. Op 7 november komt Ellen-Lisa weer tijdens de koffie ochtend. Alle ouders zijn welkom!


  

Griezelen

Op dinsdag 3 oktober kwam Desiree van Vliet van de bibliotheek om ouders een workshop voorlezen te geven. Ze vertelde over het thema 'griezelen' van de kinderboekenweek en ouders konden ook aan de slag met tangram, een leuk knutselspel. Ook kregen ze tips over welk griezelboek leuk is voor hun kinderen. Het was een hele leuke ochtend.


 

Hoera, ik word 4!

Op dinsdag 26 september was er de voorlichting voor de ouders van de peuters over de overgang naar de basisschool. "Wat leren kinderen nu eigenlijk, wat kunnen ze al en hoe ziet de kleuterklas eruit'?" Op al deze vragen kwam een antwoord. Ook haalden ouders herinneringen op over hun eigen kindertijd. Omdat veel ouders uit verschillende landen komen, was dit een interessant gesprek. De aanpak van leren verschilt soms in vergelijking met het schoolsysteem in Nederland.

 

Jongleren in het verkeer

Op dinsdag 13 juni kwam Joke Brans van het HCO vertellen over Jong leren in het verkeer. Ouders van de peuters kregen voorlichting over hoe ze hun kind al jong leren om zich in het verkeer te bevinden. Met behulp van een kwis gingen ouders hierover met elkaar in gesprek. De middag werd in het kader van het thema verkeer georganiseerd.

 

 

Beebots

Op dinsdag 9 mei kwam Desiree van Vliet uitleg geven aan ouders over 'hoe kinderen op school leren programmeren'. In de onderbouw gebruiken ze hiervoor beebots; je kunt deze kleine robotachtige diertjes opdrachten geven. In de midden-en bovenbouw gebruiken ze een computerprogramma op de laptop. Ouders konden zelf ervaren hoe het is om te programmeren; bewegende en sprekende figuurtjes maken bijvoorbeeld. Het was een leerzame ochtend. 

Op 7 maart kwam Ellen Lisa van het CJG praten met ouders over 'je kind zelfstandig maken'. Met behulp van vragen raakten ouders met elkaar in gesprek over 'je kind zelf dingen te laten doen'. Soms mag iets ook mis gaan voordat het goed gaat. Ouders kregen veel tips van elkaar en het was een geslaagde ochtend. 

 

Workshop gedichten kinderboekenweek

Op donderdag 13 oktober kwam Desiree van Vliet van de bibliotheek een workshop gedichten geven voor ouders. Het thema was 'voor altijd jong'. Ouders luisterden naar vele gedichten, onder andere van Ted van Lieshout. Daarna gingen ze zelf gedichten schrijven. Een elfje, een naamgedicht, een vrij gedicht; alles kwam aan bod. De resultaten mochten er zijn! Natuurlijk was deze workshop ook weer een goede oefening in taal.

 

Bezoek Centrum Jeugd en Gezin

Op donderdag 15 september was Ellen Lisa er van het Centrum voor Jeugd en Gezin om te praten over het thema “Hoe zorg je als ouder goed voor jezelf?”

Met het ouderschapsspel kwamen verschillende vragen aan bod. Een paar voorbeelden: “Waar haal je je inspiratie vandaan, wat vind je belangrijk en  wat is je kracht?”

Met behulp van deze vragen gingen ouders met elkaar in gesprek en gaven elkaar goede ideeën. Het blijft belangrijk om als ouder goed voor jezelf te zorgen! Het was een drukbezochte ochtend!

 

Competentie

Op donderdag 23 juni was Licia Horsman van het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies) voor de derde en laatste bijeenkomst voor onze ouders. Deze keer ging het over competentie. Als een kind zelfvertrouwen heeft betekent het dat het eerst vertrouwen heeft gekregen van de mensen om zich heen. Ouders zijn daarbij heel belangrijk. Complimenten geven aan je kind is bijvoorbeeld belangrijk. Het was weer. 

 

Jong leren in het verkeer

Op donderdag 9 juni gaf Joke Brans van het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies) voorlichting aan de ouders van de peuters. Met behulp van een kwis oefende ouders de regels van het verkeer en kregen ze tips en trucs over hoe je je peuter leert deel te nemen aan het verkeer. De voorlichting was in het kader van het thema verkeer bij de peuters.

 

Samen kijken, samen leren

Op donderdag 26 mei was de tweede bijeenkomst van ‘Samen kijken, samen leren’. Licia Horsman van het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies) gaf ouders informatie over autonomie ontwikkeling bij kinderen. Kinderen willen het zelf doen, ook al kunnen ze het niet helemaal alleen. Ouders gingen met elkaar in gesprek over hoe je je kind helpt met zelfstandig te worden. Licia vertelde hoe je kinderen leert het zelf op te lossen en gaf veel voorbeelden. Het is belangrijk om goed naar je kind te kijken, je kind te helpen de wereld en zichzelf te begrijpen. Het was een hele leuke ochtend. De derde en laatste bijeenkomst is op donderdag 23 juni. 

 

Communicatie

Op donderdag 28 april kwam Licia Horsman van het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies) voor de eerste bijeenkomst van de cursus ‘Samen kijken, samen leren’. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten

en gaat over de communicatie tussen ouders en hun kind. Hoe ga je om met het gedrag van je kind en hoe reageer je op je kind. Aan de hand van filmpjes konden we zien dat baby’s al reageren en praten met hun ouders.  Belangrijk voor jou als ouders is te leren begrijpen wat je kind bedoelt en hoe je daar goed op kunt reageren. Het was een leerzame ochtend, de tweede bijeenkomst is op donderdag 26 mei.


 

Lentekriebels

Op donderdag 17 maart was Ellen Lisa van Woerden van het Centrum van Jeugd en Gezin er weer tijdens de koffieochtend. Deze keer was het onderwerp seksuele ontwikkeling bij kinderen. Dit in het kader van de week van de lentekriebels. Ouders gingen met elkaar in gesprek. Hoe geef je voorlichting en wanneer is dit een geschikt moment? Het belangrijkste is dat je met je kind in gesprek blijft. Het was een hele leerzame ochtend. 

 

Opvoeden
Op donderdag 21 januari waren Ellen-Lisa en Gerrit er weer van het Centrum voor Jeugd en Gezin om te praten over opvoeden. Er kwam een leuk kringgesprek op gang. Deze keer stond het thema ‘druk hebben’ centraal. Hoe reageer je op je kinderen als je zelf veel aan je hoofd hebt. Soms ben je dan snel geïrriteerd en reageer je anders dan anders.Er kwamen veel tips van ouders; tot tien tellen of uitleggen aan je kind dat je moe bent. Het was weer een heel leerzame bijeenkomst. Helaas zijn de foto’s mislukt!

 

Verteltassen maken
Op donderdag 17 december kwam Alinda Anker, onze intern begeleidster, samen met de ouders verteltassen maken. Het is inmiddels een traditie in december; om net als vorig jaar met elkaar mooie tassen te maken. Verteltassen zijn tassen met een prentenboekje en spelletjes en knuffels rond het thema van het boek. Op de voorkant van de tas staat de hoofdfiguur van het boekje geborduurd; zoals Dikkie Dik of Nijntje. De verteltassen worden gebruikt in de klas bij de peuters en kleuters van de school.  Op de foto’s zijn de resultaten te zien. Wat zullen de kinderen blij zijn!
 

Gedichten lezen en schrijven
Op donderdag 10 december kwam Desiree van Vliet van de bibliotheek in de taalles een workshop ‘gedichten lezen en schrijven’ geven. Desiree las veel voor uit boeken van onder andere Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout. Gedichten gaan over gevoel en de zintuigen worden vaak gebruikt. Ouders schreven elfjes en andere gedichten over hun land, vrede, de liefde, eten en kerst. De resultaten waren prachtig, spelen met taal is leuk! Het was een leuke bijeenkomst.
 

Omgaan met conflicten

Op donderdag 12 november waren Ellen-Lisa en Gerrit er weer van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het ging deze keer over hoe je omgaat met conflicten. In een kringgesprek werd gesproken over hoe je ermee omgaat als er een conflict is met je kind . En hoe je reageert als je kinderen onderling een conflict hebben. Uiteindelijk willen alle ouders ervoor zorgen dat hun kind zich kan ontwikkelen tot een gezond volwassen mens. Hiervoor is het  ‘ik’  belangrijk, maar ook de relatie met de ander.

Het was een interessante bijeenkomst, de ouders deden volop mee aan het gesprek. 

Voorleesworkshop Kinderboekenweek

Op donderdag 8 oktober  kwamen Gerard Jellema en Paula Goossens van de VoorleesExpress voor een voorleesworkshop voor ouders. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Hoe doe je dat nu, goed voorlezen? Allereerst staat het plezier in lezen voorop. Maar ouders kregen ook tips en trucs en gingen in groepjes voorlezen uit bekende kinderboeken. Zo kun je vragen stellen bij de illustraties, emoties laten zien in je gezicht en je stem en gebaren maken tijdens het voorlezen. Dat noem je interactief voorlezen: samen met je kind actief bezig zijn met het boek. Het was een hele leuke, leerzame en druk bezochte ochtend! 

Wat maakt jou een goede ouder?

Op donderdag 1 oktober  waren Ellen Lisa van Woerden en Gerrit ter Horst van het Centrum voor jeugd en gezin er weer om met de ouders te praten over opvoeden. Deze keer stond het thema ‘wat maakt jou een goede ouder’ op het agenda. Creatief zijn met je kind, naar je kind luisteren, aandacht geven aan je kind; het kwam allemaal ter sprake. De volgende bijeenkomst is op donderdag 12 november. Veel ouders vonden na afloop dat je echt leert van elkaars ervaringen en verhalen.


 

Verkeersles voor peuters

Op donderdag 21 mei  kwam Joke Brans van het HCO (Haags centrum voor Onderwijsadvies) vertellen over verkeerslessen voor peuters. Ouders kregen informatie over hoe je op een leuke en speelse manier je kind kunt leren om deel te nemen in het verkeer. Naast de bijeenkomst kregen de peuterspeelzaalleidsters Jane en Miranda ook een les kist ‘jongleren’, met allerlei materiaal als prentenboekjes over verkeer, een puzzel, een groot stoplicht, autootjes en meer. Bij de peuters en de kleuters werken de leerkrachten en leidsters met het thema verkeer. Het was een leuk en leerzame middag.


 

Handpoppen maken

Op vrijdag 10 april  kwam Desiree van Vliet van de bibliotheek van de Theresiastraat. Zij kwam om met de ouders een handpop te maken. Met een handpop kun je leuke verhalen vertellen aan je kind. Er werden prachtige handpoppen gemaakt en het was leuk om er mee bezig te zijn. Er is zelfs een prinses Maxima gemaakt!

 

Zelfstandigheid

Op donderdag 19 maart  waren Ellen Lisa van Woerden en Gerrit ter Horst er weer om met de ouders te praten over opvoeden. Deze keer stond het thema zelfstandigheid op de agenda. Zo kwam aan de orde wanneer je je kind zelfstandig naar school laat gaan, en hoe je je kind stapje voor stapje steeds zelfstandiger laat worden. Zelfstandig zijn is ook het regelen van hulp, je hoeft niet alles alleen te doen.

Het was een druk bezochte koffie ochtend!


 

Opvoeden

Op donderdag 19 februari  kwamen Ellen-Lisa van Woerden en Gerrit ter Horst van het Centrum voor Jeugd en Gezin Haagse Hout praten over opvoeden. Tijdens de koffie-ochtend kwam een kringgesprek met ouders op gang over respect. Hoe leer je je kind respectvol met zichzelf en anderen om te gaan. Ouders gaven elkaar tips en trucs over respect. Respect hebben voor de behoeften van je kind geeft je kind zelfvertrouwen. Het was een leerzame ochtend.

 

Verteltassen maken

Op donderdag 18 december  hielpen ouders mee met verteltassen maken voor de peuters en kleuters. Verteltassen zijn tassen met een prentenboekje en spelletjes rond het thema van het boek. Op de voorkant van de tas staat de hoofdfiguur van het boekje geborduurd; zoals Dikkie Dik of Nijntje. De bedoeling van de verteltas is dat u samen leest en speelt met uw kind. Het was een leuke en creatieve ochtend.