Groep 2

Welkom bij groep 2

 

BERICHTEN

12 apr 2019 - Voorstelling, kinderboerderij en koningsspelen
Afgelopen week hadden we drie leuke activiteiten op de planning. Woensdag gingen we namelijk naar een voorstelling die door studenten van de pabo werd gegeven. Tijdens deze voorstelling werden allerlei verhalen uitgespeeld en liedjes gezongen. Het was erg leuk en grappig.

 

Donderdag gingen we naar de kinderboerderij. Bij de kinderboerderij deden we klusjes om zo te leren wat een boer en boerin allemaal doen. Zo moesten we poep scheppen, de vacht van dieren kammen en kippen voeren. De kinderen vonden het heel leuk!

 

Vandaag waren de koningsspelen. We openden met een ontbijt in de klas en deden daarna het dansje van de Pasapas voor de hele school. Dat ging heel goed, want we hadden uiteraard veel geoefend. Hierna gingen we in groepjes allemaal spelletjes doen, zoals spijkerpoepen en midgetgolfen. Uiteraard mochten we ook even op het springkussen! Het was een geslaagde dag. :-)


03 apr 2019 - De grote rekendag
Vandaag was het de grote rekendag. Het thema dit jaar was verhoudingen en dieren. In de klas waren we dus vooral bezig met het vergelijken en meten van dieren. Naast het meten van dieren, bekeken we ook dierenschaduwen met een zaklamp, legden we dieren op volgorde van klein naar groot en bekeken we de groottes van diverse dierenpoten en telden we de tenen. Het was heel leerzaam en een leuke manier om met rekenen bezig te zijn.

11 mrt 2019 - Project beroepen - brandweer
Na de voorjaarsvakantie zijn wij gestart met het project beroepen. Elke groep heeft een beroep gekozen waar over gewerkt en geleerd wordt. In onze klas werken wij over de brandweer. Elke leerling heeft een eigen werkjeskaart met 10 dingen die hij/zij moet doen om uiteindelijk het brandweerdiploma (met brandweercadeautjes) te krijgen. De leerlingen plannen zelf wat zij wanneer doen. Voorbeelden van werkjes zijn: het knutselen van een brandweerman, het schrijven van woorden over de brandweer en het opzeggen van een brandweerversje.

 

Naast het maken van de werkjes, leren we ook op andere manieren over de brandweer. Zo is er een echte brandweervrouw in de klas geweest. Zij werkt al meer dan 30 jaar als brandweer en kon hier heel veel over vertellen. Ze had allemaal kleren mee en las ook een boek voor. Aan het eind gingen we met zijn allen als brandweer verkleed met haar op de foto. Het was superleuk!


13 feb 2019 - Pizza's
Al een tijdje werken wij over het thema eten & drinken. In de klas is een pizzeria, waar de kinderen neppe pizza's kunnen beleggen en verkopen. Dit is leuk, maar het is natuurlijk nog leuker om echte pizza's te maken. Dus vandaag gingen we daarmee aan de slag. Elk kind kreeg een pitabroodje als bodem en kon deze beleggen met saus, kaas en groente. Daarna gingen ze in de oven en konden we ze vervolgens opeten. Het was superlekker!

04 feb 2019 - Naar de bibliotheek
Omdat het de nationale voorleesdagen zijn, zijn wij vandaag naar de bibliotheek geweest. In de bibliotheek werd het prentenboek van het jaar voorgelezen. Dit was het boek: 'een huis voor Harry'. Het boek was erg leuk en we hebben er ook nog een leuk liedje bij geleerd.

22 jan 2019 - Sneeuw!
Vandaag hadden we heel veel geluk, want het sneeuwde! We zijn naar buiten gegaan en hebben heerlijk gespeeld en sneeuwballen gegooid.

21 dec 2018 - Kerstdiner
Gisteravond was het Kerstdiner op school. Er was heerlijk eten meegenomen. De kinderen hebben hier enorm van genoten! Een hele fijne vakantie en feestdagen gewenst.

08 nov 2018 - Schoolontbijt
Vandaag begon de dag speciaal, want alle kinderen gingen ontbijten op school. Iedereen had zijn eigen bord, beker en bestek mee en ging in een andere groep eten. Zo zaten we met alle kinderen van de hele school door elkaar en konden we elkaar zo beter leren kennen. Sommige kinderen vonden het in het begin een beetje spannend, maar uiteindelijk kwam iedereen met grote verhalen weer terug in de klas. Het was dus erg gezellig!

01 nov 2018 - Voorstelling
Vanmiddag was er een voorstelling op school. Bij de voorstelling was er een toneelspeelster die allemaal gedichten en korte verhaaltjes vertelde. Ze had hier materialen bij, wat het extra leuk maakte. Zo had ze wolken gevangen in een fles en had ze een theepot waar sneeuw uit kwam. De voorstelling sloot af met een schimmenspel van het boek 'klein mannetje heeft geen huis'. Het was erg leuk!

01 nov 2018 - Een verpleegkundige op bezoek!
Vandaag was een hele speciale dag, want de moeder van Lotte kwam in de klas vertellen over haar beroep. Zij is verpleegkundige in een ziekenhuis en helpt mensen die uit een operatie komen. De moeder van Lotte had allemaal spullen uit het ziekenhuis meegenomen. Zo was er een infuus, waar de kinderen met een spuitje water in konden stoppen. Ook mochten de kinderen hechtingen uit een spons knippen, om zo te zien hoe dat in iemand zijn lichaam werkt. Het was ontzettend interessant! Moeder van Lotte: nogmaals heel erg bedankt voor de leuke les!!!

15 okt 2018 - Kabouterspelletjes
Vandaag hebben wij kabouterspelletjes gespeeld met de klas. We begonnen in de klas door ons als kabouters te verkleden. Vervolgens gingen we in groepjes buiten allerlei kleine opdrachten uitvoeren. We moesten bijvoorbeeld bladeren verzamelen, vuilnis opruimen en kriebeldiertjes zoeken met een vergrootglas. Ook aten we crackers met rozenbotteljam, want dat eten kabouters graag. Na de spelletjes kregen we allemaal een speelgoedkriebeldiertje, die we mee naar huis mochten nemen. Bedankt mama's van Toshani, Helka en Fabrice voor jullie hulp!

15 okt 2018 - Schoolreisje!
Een paar weken geleden is groep 2 met het schoolreisje naar het Linnaeushof geweest. Dit is een hele grote speeltuin met een paar attracties gericht op jonge kinderen. De kinderen vonden het ontzettend leuk en hebben heel veel gespeeld. 

11 okt 2018 - Herfstwandeling
Vandaag zijn wij met alle kleuters en peuters naar het bos geweest. In het bos hebben we rondgewandeld en allerlei nootjes, bladeren en takjes verzameld. We zagen ook hier en daar wat paddenstoelen. Na de wandeling konden we heerlijk nog even spelen in de speeltuin. Zie de foto's voor een impressie.

09 okt 2018 - Kinderboekenweek 'vriendjes'
Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar 'vriendjes'. In de klas zijn wij hier veel mee bezig. We lazen bijvoorbeeld een boek over vriendjes maken en erbij horen. Bij dit boek maakten we samen met een vriendje een tekening, zodat we echt moesten samenwerken. Zie de foto's voor een impressie! 

02 okt 2018 - Museumbezoek
Vandaag zijn we naar het museum geweest. We reden er met de bus heen en volgden daar een les over poppenhuizen van vroeger. In het museum bekeken we een groot poppenhuis, dat helemaal ingericht was met poppetjes, meubels en spullen. Alles was van vroeger, zoals een koets en een mattenklopper. De kinderen vonden het erg indrukwekkend. Verder werd er een boek voorgelezen over een poppenhuis en mochten de kinderen zelf een kamer inrichten met kleine meubeltjes. Het was weer een hele leuke museumles!

28 sep 2018 - Thema herfst
Toen de kinderen maandag op school kwamen, was er iets geks aan de hand... Er lagen allemaal herfstdieren te slapen in de klas! Eén van de dieren werd wakkergemaakt en vertelde dat een storm hun holletjes had verwoest. De dieren vroegen of zij een tijdje in de klas mochten wonen. Dat vond iedereen natuurlijk prima! De kinderen zijn direct huisjes gaan knutselen en bouwen, zodat ze een plekje hebben om te slapen. Er is ook een herfstbos ingericht en zelfs een herfstwinkeltje gemaakt. In de winkel worden nootjes verkocht, die de dieren vervolgens kunnen eten. De kinderen tellen, wegen en betalen en oefenen zo allerlei onderdelen van (voorbereidend) rekenen.

 

Deze week hebben de kinderen ook spinnen geknutseld door 16 vierkantjes te vouwen. Dit is nog best moeilijk en gaan we dus ook nog veel oefenen. Vouwen is onder andere belangrijk voor de fijne motoriek, de ooghandcoördinatie en de ruimtelijke orientatie.

 

Naast het vouwwerkje van een spin, hebben de kinderen ook een versje met gebaren hierover geleerd:

 

Ik heb een klein spinnetje (hand kriebelen)
Ze is mijn vriendinnetje (hand kriebelen langs je wang)
Ze klimt soms op mijn schouder (hand kriebelen op je schouder)
Of kriebelt aan mijn kin (hand kriebelen aan je kin)
Ze loopt langs mijn arm (kriebelen langs je arm naar beneden)

Ze loopt langs mijn been (kriebelen langs je been naar beneden)
Ze kriebelt aan mijn dikke teen (kriebelen aan je teen)
En is ze moe, dan spint ze vlug (met je ene hand over je andere vuist bewegen)
Een spinnenbedje op mijn rug (beide handen op je rug)

 

De kinderen vinden het vast leuk om het versje thuis te herhalen!